İNEGÖL
PHP2Shell açıkları sonrası Türkiye’de kamu, özel sektör ve kritik altyapılara yönelik ulusal siber güvenlik taraması başlatıldı.
Dünya genelinde yaygın kullanılan PHP yazılım altyapısında tespit edilen iki kritik güvenlik açığı, Türkiye’de siber güvenlik önlemlerinin artırılmasına neden oldu. Cumhurbaşkanlığı Siber Güvenlik Başkanlığı, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları ve kritik altyapıları kapsayan ulusal güvenlik taramalarını başlattı.
Şifresiz uzaktan kod çalıştırma riski
“PHP2Shell” adı verilen açıkların, belirli koşullarda saldırganların kullanıcı adı ve şifreye ihtiyaç duymadan uzaktan zararlı kod çalıştırmasına olanak sağlayabildiği belirtildi. Riskin, kullanılan PHP sürümü ve sistem yapılandırmasına göre değiştiği, açığın bulunmasının PHP kullanan tüm internet sitelerinin doğrudan tehlikede olduğu anlamına gelmediği ifade edildi.
Güvenlik açıklarının internete açık sistemlerde yetkisiz erişim, veri ihlali ve dijital hizmet kesintisi gibi sonuçlara yol açabileceği değerlendiriliyor.
Türkiye’de ulusal tarama başlatıldı
Cumhurbaşkanlığı Siber Güvenlik Başkanlığı, risklere karşı Türkiye genelinde önleyici güvenlik çalışmalarını devreye aldı. Kamu kurumları, kritik altyapılar ve ilgili bilişim sistemlerinde başlatılan taramalarla olası saldırı girişimlerinin erken tespit edilmesi ve güvenlik açıklarının oluşturabileceği zararların azaltılması amaçlanıyor.
Başkanlık, Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) İletişim Platformu üzerinden kamu kurumlarına, özel sektör kuruluşlarına ve kritik altyapı işletmecilerine acil güvenlik duyurusu gönderdi. Sistem yöneticilerinden internete açık altyapılarını kontrol etmeleri, güvenlik güncellemelerini uygulamaları ve ihtiyaç duyulmayan dış bağlantıları sınırlandırmaları istendi.
Bazı Avrupa ülkelerinde siteler geçici olarak kapatıldı
ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Japonya ve Avustralya’daki siber güvenlik kurumları da internet sitesi yöneticilerine sistemlerini güncelleme çağrısında bulundu. Fransa, Hollanda, Almanya, Finlandiya ve Belçika’nın aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinde çok sayıda kamu kurumunun internet sitesinin güvenlik gerekçesiyle geçici olarak erişime kapatıldığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı Siber Güvenlik Başkanlığı, gelişmelerin ulusal siber güvenlik birimleriyle koordinasyon içinde takip edildiğini belirterek kurum ve kuruluşlardan resmî güvenlik duyurusunda yer alan teknik ve idari tedbirleri gecikmeden uygulamalarını istedi.




