İNEGÖL
Anayasa Mahkemesi, süresiz yoksulluk nafakası ibaresini iptal etti. Kararın yürürlüğü 30 Haziran 2027’ye ertelendi.
Anayasa Mahkemesi’nin boşanma sonrası yoksulluk nafakasına ilişkin kararı Resmî Gazete’de yayımlandı. Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesinde yer alan “süresiz olarak” ibaresi iptal edildi. Kararın yürürlüğe girmesi 30 Haziran 2027’ye ertelendi.
Mevcut düzenlemede, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak şartıyla diğer taraftan mali gücü oranında süresiz yoksulluk nafakası talep edebiliyordu. Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla bu hüküm değişikliğe uğradı.
Karar hemen uygulanmayacak
İptal kararının yürürlüğe girmesi 30 Haziran 2027’ye ertelendi. Bu süre, yasama organının yeni bir düzenleme hazırlamasına imkan sağlayacak.
Karar, yoksulluk nafakasının tamamen kaldırıldığı anlamına gelmiyor. İptal edilen düzenleme, nafakanın süresiz olarak talep edilebilmesine imkan veren hükümle sınırlı. Nafakanın hangi şartlarda ve ne kadar süreyle ödeneceği, yapılacak yasal düzenlemeyle belirlenecek.
Gözler TBMM’de
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, kararın yürürlüğe gireceği 30 Haziran 2027’ye kadar yeni bir düzenleme yapması bekleniyor. Bu düzenlemeyle boşanma sonrası yoksulluk nafakasının süresi, şartları ve uygulanma biçiminin yeniden belirlenmesi gündeme gelecek. 1988 yılından bu yana uygulanan süresiz nafaka sisteminde değişikliğin ayrıntıları, TBMM tarafından yapılacak yasal düzenlemeyle netleşecek.




